Principalul scop al intervenției este de a promova modernizarea spațiilor de producție și/sau prestare a serviciilor în care se derulează activități cu caracter economic, prin eficientizarea energetică a clădirilor, precum și prin stimularea producției de energie din surse regenerabile. Prin intervenție sunt vizate reabilitarea energetică a clădirilor în care se desfășoară activități cu caracter economic, prin anvelopare, montarea de panouri fotovoltaice, montarea de pompe de căldură, montarea de sisteme BMS, măsuri de optimizare a consumului de energie (înlocuire corpuri de iluminat cu sisteme LED pe bază de senzori de prezență, modernizare sisteme de încălzire pentru reducerea pierderilor, etc.)
În cadrul măsurii vor fi sprijinite cu precădere:
Tipul sprijinului: (a) rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar;
Rata sprijinului: 65% rata sprijinului acordat
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului (dacă e cazul): Pentru toate tipurile de proiecte, beneficiarii pot solicita plata unui avans în conformitate cu prevederile naționale privind acordarea acestuia.
Valoarea sprijinului/ proiect (euro) - Cu încadrarea în valoarea max. de 200.000 euro
Maximum 70.000 euro / proiect. Valoarea maximă a sprijinului va fi adaptată la sumele rămase disponibile pe intervenţie.
Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
acțiunile sprijinite
obiectivele proiectelor
La nivelul PNS prin intervențiile adresate investiților in sectorul agroalimentar dar si în sectorul nonagricol sunt susținute achiziția de echipamente performate cu eficienta energetică înalta dar si soluții inovatoare de creștere a eficientei energetice in general. De asemenea, PNS sprijină investițiile private similare în sectorul agricol, în timp ce la nivelul prezentei intervenții LEADER acestea au fost excluse de la finanțare
LEADER recunoaște diversitatea nevoilor și oportunităților din mediul rural. Prin urmare, sprijinul acordat poate fi adaptat la specificul zonei, luând în considerare particularitățile geografice, economice și sociale ale comunităților rurale implicate în proiect.
Sprijinul acordat IMM-urilor din zonă pentru creșterea eficienței energetice poate duce la reducerea costurilor de operare și creșterea competitivității acestora, având un impact direct asupra dezvoltării economice locale.
Intervenția vizează operațiuni inovative în context local (L710)
Intervenția este în sine inovativă, prin prisma tehnologiilor utilizate și a contribuției la atingerea obiectivelor de mediu.