Grupul de Acțiune Locală Asociația „Poarta Almăjului” are în componență 11 UAT-uri, toate fiind localizate pe teritoriul județului Caraș Severin, având o suprafață totală de 1.385,47 km2 și o populație de 22.333 locuitori. GAL-ul este alcătuit dintr-un oraș (Băile Herculane) și 10 localități (Cornea, Cornereva, Domașnea, Iablanița, Mehadia, Lăpușnicel, Mehadica, Luncavița, Topleț, Prigor). Populația urbană aparținând orașului Băile Herculane este de 3.787 locuitori, respectiv 16,96% din întreaga populație acoperită de potențialul GAL. Teritoriul este omogen prin natura sa din punct de vedere geografic, climatic, economic, social, al structurii etnice, infrastructurii de bază și infrastructurii sociale și este amplasat în partea de sud-est a județului Caraș-Severin, fiind situat la aproximativ 10 kilometri de Orșova, 36 de kilometri de Drobeta TurnuSeverin, 43 de kilometri de Târgu-Jiu, 47 de kilometri de Caransebeș și 88 de kilometri de Reșița. Teritoriul acoperă o suprafață de 1.385,47 hectare, însa din cauza constrângerilor naturale cauzate de amplasarea într-o zonă montană, doar o mică parte a acestuia poate fi valorificată la potențial maxim, principalele activități care asigură o valorificare optimă a teritoriului fiind zootehnia și pomicultura (Strategia de Dezvoltare Locală elaborată la nivelul Grupului de Acțiune Locală Asociația „Poarta Almăjului”, 2015, p. 5).
Din perspectivă geografică, microregiunea Poarta Almăjului, compusă din 11 unități administrativ-teritoriale din județul Caraș-Severin, se distinge prin omogenitate, fiind situată în partea de sud-est a acestui județ. Teritoriul se caracterizează prin predominanța reliefului muntos, cu peste 65% din suprafață și include zone cu valoare turistică și naturală ridicată, dar prezintă și provocări precum accesibilitate redusă iarnă și o densitate mică a populației.
Din perspectiva climatică, teritoriul GAL Asociația Poarta Almăjului se încadrează într-o zonă temperat-continentală cu influențe mediteraneene, având un impact direct asupra culturilor agricole locale. Rețeaua hidrografică bogată și tipurile de sol predominante (brune-acide și luvice) contribuie la dezvoltarea vegetației și a patrimoniului natural. Resursele naturale diverse, precum terenurile agricole, pășunile și pădurile, constituie un fundament solid pentru atragerea investițiilor. Speciile incluse în siturile NATURA 2000 și diversitatea agroturistică susțin dezvoltarea durabilă și turismul în localitățile din cadrul GAL (Strategia de Dezvoltare Locală elaborată la nivelul Grupului de Acțiune Locală Asociația „Poarta Almăjului”, 2015, p. 6-9).
În ceea ce privește dinamica populației, la nivelul anului 2023 pe teritoriul acoperit de GAL Poarta Almăjului exista un număr total de 22.333 locuitori, cu aproximativ 13% mai puțini față de anul 2019, fenomen datorat exodului populației către mediul urban pe fondul nivelului de trai scăzut, dar și din cauza ratei de îmbătrânire superioară ratei natalității, inexistenței motivației și stimulentelor pentru a iniția activități generatoare de valoare adăugată la nivelul regiunii. Populația tânără (0-14 ani) reprezintă 10,92% din populația teritoriului, în timp ce populația vârstnică (+65 ani) reprezintă 27,34% din populația teritoriului, reprezentând segmentul majoritar de vârstă, fapt ce va conduce în timp la scăderea și mai puternică a densității populației, care în prezent este una dintre cele mai mici din țară (INS, TEMPO baze de date).
Densitatea medie la nivelul teritoriului este de 16,12 loc/km2, fapt ce îngreunează comunicarea între localități și între membrii comunității locale și o fac dependentă de calitatea infrastructurii de transport și a celei de telecomunicații. De asemenea, densitatea scăzută face ca sistemul educațional să fie relativ ineficient și lipsit de performanțe semnificative. Infrastructura în microregiune este în mare parte deficitară, aproximativ jumătate din localitățile din teritoriu neavând acces direct la calea ferată. De asemenea, căile rutiere sunt în mare parte deteriorate, fiind dificil de traversat iarna. Infrastructura IT este slab dezvoltată, o mare parte dintre localități întâmpinând dificultăți în asigurarea conexiunii la internet de bandă largă.
În domeniul educațional, există școli și grădinițe în fiecare localitate, însă accesul copiilor la unitățile de învățământ este încă problematic din cauza fragmentării teritoriale excesive, motiv pentru care se impun investiții în infrastructura la scară mică, în special în grădinițe și locuri de joacă pentru copii.
Microregiunea dispune de centre de informare turistică și cămine culturale, cu un patrimoniu arhitectural și cultural bogat, promovat prin proiecte de cooperare anterioare. Dezvoltarea infrastructurii turistice este esențială pentru creșterea economică și vizibilitatea teritoriului.
Pe baza analizei realizată la nivelul teritoriului au fost identificate o serie de particularități definitorii ale microregiunii Poarta Almăjului, acestea fiind în concordanță cu obiectivele și prioritățile stabilite în strategie. Aceste particularități se referă la: