Patrimoniul cultural reflectă identitatea și tradițiile comunității locale. El oferă o conexiune profundă între locuitori și istoria locului în care trăiesc, contribuind la consolidarea sentimentului de apartenență și coeziune socială. Intervenția are ca scop reabilitarea bisericilor care sunt monumente istorice și reabiliatea altor monumente istorice din teritoriu, dar și digitalizarea obiectivelor de patrimoniu, ca element inovativ, destinat creșterii atractivității și vizibilității acestora.
În cadrul măsurii vor fi sprijinite cu precădere:
Tipul sprijinului: (a) rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar;
Rata sprijinului: 100% rata sprijinului acordat
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului (dacă e cazul): Pentru toate tipurile de proiecte, beneficiarii pot solicita plata unui avans în conformitate cu prevederile naționale privind acordarea acestuia.
Valoarea sprijinului/ proiect (euro) - Cu încadrarea în valoarea max. de 200.000 euro
Maxim 80.000 euro / proiect. Valoarea maximă a sprijinului va fi adaptată la sumele rămase disponibile pe intervenţie.
Intervenția NU face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
acțiunile sprijinite
obiectivele proiectelor
Atât PNS, cât și alte programe de finanțare care sprijină reabilitarea elementelor de patrimoniu nu se adresează obiectivelor de patrimoniu local de clasă B sau neclasificate, pe când intervenția de față se adresează elementelor de patrimoniu relevante la nivel local
valoarea adăugată LEADER
Această nevoie este adresată parțial prin intervenția LEADER - prin sprijinul acordat obiectivelor de patrimoniu de Clasă B și neclasificat, material și imaterial din teritoriile GAL, iar investițiile care vizează obiectivele de patrimoniu cultural de clasă A și B, cu valori mai mari și din mediul urban vor fi sprijinite prin POR.
Investitii in crearea,imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei rurale, inclusiv a celor de patrimoniu local material si imaterial aferente;
Intervenția vizează operațiuni inovative în context local (L710)
Componenta de digitalizare inclusă în intervenție are ca scop transformarea patrimoniului cultural într-unul mai accesibil și mai bine conservat, oferind în același timp o experiență modernă și interactivă pentru publicul larg.